
 
 
 
 
 
 
 
 

   

 

 
   

 

 
   

 

 
 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-394 

Issued: November 1996 

The Rules of Professional Conduct are amended periodically.  Lawyers should consult the 
current version of the rules and comments, SCR 3.130 (available at 

http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question 1: May a lawyer knowingly present testimony of an expert witness when the expert 
witness is to be compensated on a contingent fee basis, or for a set fee with a 
“bonus” due if the suit is successful and a recovery is obtained in excess of a 
certain amount? 

Answer: No. 

Question 2: May a lawyer contract for other litigation support services on a contingent fee 
basis, or for a set fee with a “bonus” due if the suit is successful and a recovery is 
obtained in excess of a certain amount, so long as those services do not include 
the presentation of expert testimony or the splitting of legal fees with a non-
lawyer? 

Answer: Yes. 

References: KBA E-276 (1983); ABA Formal Op. 87-354 (1987); ABA/BNA 
Law.Man.Prof.Con. 41:920-41:921. 

OPINION 

The Committee continues to receive questions about contingent fees for witness services 
and litigation support. We previously addressed this issue in KBA E-276 (1983), when we 
opined that a lawyer may not “ethically arrange for medical expert testimony through an 
organization that charges a contingent fee for its services.”  According to a survey of state bar 
opinions, contingent fee agreements with consultants, consulting services, or litigation support 
services are improper if (1) the fee for the consultant comes out of the lawyer’s contingent fee, or 
otherwise involves fee-splitting [Rule 5.4(a)] or if (2) they involve the payment of contingent 
fees for expert testimony.  Expert witnesses may only be paid on an hourly or flat fee basis [Rule 
3.4(b)]. The ABA recently revisited this area in Formal Op. 87-345 (1987), and expressed 
concern about a number of ethical problems, especially the effect of promising a contingent fee 
or bonus to a service which also provides expert witnesses, even when the portion of the total fee 
allocated for the witness by the service appears to be flat or hourly.  The expert supplied and the 
service or consultant will have an ongoing relationship, and, depending on the circumstances, the 
entire arrangement, considered as a whole, [could] raise many of the same questions as direct 
payment of a contingent fee to an expert witness.  Id. 
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The contents of contracts for litigation support services will obviously vary.  The 
Committee is unable to review and approve of individual contracts, or otherwise provide legal 
and advisory services to companies wishing to provide such services. 

In light of the above referenced authorities the Committee is of the view that Question 1 
should be answered No in cases in which the support services include the provision of expert 
witness testimony or in arrangements that involve the splitting of legal fees with a non-lawyer.  
Otherwise there is no per se rule against contingent fees or bonuses.  The lawyer involved may 
wish to consult ABA Formal Op. 87-354 for additional guidance. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


